‘Ja, de rust van corona is wel weer voorbij’. Een opmerking die ik hoorde van een mevrouw in de supermarkt  Ze zuchtte erbij. Want tijdens de covid-pandemie hadden we minder te doen en keerden we ons naar binnen. Nu is alles (en gelukkig maar) weer mogelijk. En rennen velen van ons als vanouds weer van hot naar her.

Als je je werk plezierig vindt, je tijd kunt besteden aan hobby’s en de mensen die belangrijk zijn in je leven dan kan zo’n vol leven veel voldoening geven. Het ligt iets anders als je veel dingen doet die je eigenlijk helemaal niet wilt doen. Dan raakt je energie snel op. Incidenteel iets doen wat energie kost overkomt iedereen wel eens. Maar als dat regelmatig en voor jouw gevoel te vaak gebeurt, is het toch tijd om hier eens bij stil te staan. Want te veel energievreters in je leven kunnen stressklachten veroorzaken en je ongelukkig en verdrietig maken.

Wat kun je daar nu aan doen?

  • Houd een week lang al je activiteiten bij en noteer wat jou energie geeft, energie kost of neutraal is.
  • Noteer apart wat activiteiten/ dingen zijn waar je echt heel blij van wordt. Maken deze activiteiten deel uit van wat je wekelijks doet?
  • Neem beiden lijstjes eens door en sta stil bij je energiegevers; welke emoties roepen deze activiteiten op? Ben je je daar bewust van als je ze doet?
  • Kijk eens naar de energievretende activiteiten; welke emoties roepen deze op? Is het gevoel veranderd in de loop der tijd?
  • Pak een energievretende activiteit op; Is er een mogelijkheid om deze aan te passen of te schrappen? Wat moet je daarvoor doen of laten? Ofwel; kom in actie om deze energievreter te schrappen. Kies daarvoor wel een activiteit waarvoor je die keuze kunt maken.
  • Ga de komende week bewust om met die activiteiten die energie geven; door stil te staan bij de voldoening die het geeft en de positieve emotie die het oproept, kan het je energie een extra boost geven!

Niet alles voelt als een vrijwillige keuze. Maar bedenk dat je niet overal verantwoordelijk voor bent (al voelt het misschien wel zo) en dat je taken kunt delen of delegeren. Praat er over met iemand; wellicht draagt die een oplossing aan die jij niet gezien hebt omdat die zo voor de hand lag. Of is erover vertellen al voldoende om zelf tot de oplossing te komen.