Gezond zijn, dat willen we allemaal. En is meer dan gezonde voeding en bewegen. Het is wat mij betreft meer dan geen ziekte hebben, of die nu met kleine of grote impact is. Het gaat ook om lekker in je vel zitten, plezier hebben in wat je doet. Kunnen meeveren met de dingen die gebeuren. Accepteren dat er momenten zijn dat het goed gaat en momenten dat het tegenzit. En ook dat doorleven en niet ten koste van alles willen vermijden.

Ik vertelde onlangs aan een cliënte dat ik onder de indruk was van haar veerkracht. Ze reageerde verbaasd; ze had nooit op deze manier gedacht. Er was haar gewoon het een en ander overkomen en daar had ze mee gedeald. Maar door je te realiseren dat je veerkracht hebt en dat al hebt weten in te zetten op moeilijke momenten, besef je dat je tegenslag kunt overwinnen en dat er een eind aan komt.

Als je gezond voelt, ondersteunt je dat ook in je werk. En ook gezond werken is meer dan dat je werkgever de regels nakomt van de wetgeving op dit terrein. Vanuit de werkgeverskant betekent het aandacht hebben voor de medewerker in zijn geheel; voor de talenten, persoonlijkheid en energiegevers. Het is persoonlijke aandacht en je medewerkers echt kennen. En dat gaat verder dan je houden aan wettelijke rust-en werktijden of het verstrekken van een ergonomische bureaustoel of een beeldschermbril. In een veilige werkomgeving is er ruimte om fouten te maken of kritisch te zijn. Het vraagt van de werknemer zelfkennis, de inzet om te werken aan de eigen ontwikkeling en het bespreekbaar maken van bijvoorbeeld een persoonlijke situatie die van invloed is op de inzetbaarheid.

Je kunt niet alles beïnvloeden, maar ik ga graag uit van wat er mogelijk is. In mijn werk, zowel in coaching als in de webinars die ik geef, is een positieve insteek mijn manier van werken. En daarmee schuif je niet de negatieve dingen of tegenslagen onder het tapijt. Het is wel de focus hebben op het positieve en werken aan veerkracht. Wat bijdraagt aan gezondheid en vitaliteit. En het plaatje van de stenen? Het gaat om de balans. En soms valt het stapeltje om. Maar uiteindelijk veren we ook weer terug!