Stapel stenen

Onlangs plaatste ik een blog over de verschillende categorieën tijd die een mens kan inzetten gedurende de 24 uur die een dag telt. In dit blog ga ik dieper in op het belang van elke categorie.

Tijd voor focus; Het is de tijd die je gebruikt voor je werk, het huishouden of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Als je je ook echt kunt focussen en je doet dan ook nog iets waar je plezier aan beleeft, dan is het tijd die voldoening geeft.

Tijd voor de ander komt ook voor tijdens het werk maar natuurlijk gaat het hier ook om tijd die je spendeert aan iedereen met wie je contact onderhoudt. De mens is van nature ingesteld om de verbinding met anderen aan te gaan. Een goede relatie geeft niet alleen een prettig gevoel, het biedt ook de gelegenheid om gesprekken aan te gaan en leuke activiteiten samen te ondernemen.

Tijd om te spelen lijkt misschien een categorie voor creatievelingen. Niets is minder waar. Het is ook tijd om iets nieuws te leren; een cursus volgen, een nieuwe activiteit ondernemen en te ervaren wat dat met je doet!

Tijd voor beweging is meer dan alleen tijd voor sport. Ook de beweging bij tuinieren, het huishouden en een wandeling is zeer effectief. Voor de niet-sporters onder ons; wandelen is laagdrempelig, goed voor de conditie en de hersenen, het is ook tijd voor jezelf en een wandeling in je eentje verlaagt het stressniveau en maakt je creatief. Als je ook nog kunt wandelen in de natuur dan geeft dat een extra boost! Zo besteed je direct aandacht aan de natuur (en bij alleen wandelen ook nog aan jezelf!). Want de natuur is heilzaam; de rust van de natuur, de werking van de kleur groen, het verder weg kunnen kijken (zeker verder dan de afstand van onze ogen tot een beeldscherm). Natuur werkt stress verlagend en als je met een probleem zit is er een grotere kans dat je de oplossing vindt tijdens een wandeling dan in een vergadering.

Tijd voor jezelf is naast de tijd voor de persoonlijke verzorging vooral ook tijd voor een blik naar binnen. Stil staan bij de vraag hoe het nu echt met je gaat. Wat je plezierig vindt in je leven, wat voor doel je hebt en wat je wilt leren. In de positieve psychologie is aandacht voor je sterke punte en hoe je die inzet in je dagelijkse leven belangrijk. Door naar het positieve te kijken leren we kleine geluksmomenten te waarderen in plaats van bezig te zijn wat er ontbreekt of niet goed is.

Tijd om te lanterfanten is tijd om naar buiten te staren. Even met niets bezig te zijn. Het is ook een kort herstelmoment. En uit onderzoek blijkt dat lanterfanten je productiviteit bij tijd voor focus stimuleert!

Zoals dat ook is bij tijd voor herstel. Rust (tijdens een pauze en tijdens je slaap) is vaak onderschatte tijd. Slaap is belangrijk om alles wat je doet overdag te laten beklijven en zorgt voor de energie om de volgende dag weer aan de gang te gaan.

Neem jouw agenda eens onder de loep en besteed je tijd nuttig!