Tijd; sommigen komen tijd te kort, anderen lijken alle tijd van de wereld te hebben. De hoeveelheid tijd is voor iedereen gelijk maar we gaan er verschillend mee om. Tijdsdruk ervaren we allemaal wel is maar hoe kun je nu het meest effectief je tijd indelen? Effectief in de zin dat je goed voor jezelf zorgt en jouw inzet levert om vitaal te zijn en te blijven.

Dan wil ik je vragen nu het volgende te doen. Pak je agenda erbij en loop de afgelopen zeven dagen eens door. Pak een pen en papier (digitaal mag natuurlijk ook, maar schrijven beklijft soms net even meer!). Noteer de volgende 8 categorieën van tijd;

  1. Tijd voor focus (je werk, het huishouden, enz; alles waarbij je je concentreert op een taak)
  2. Tijd voor de ander (tijd voor je partner, kinderen, ouders, buren, vrienden, collega’s)
  3. Tijd om te spelen (een creatieve invulling van je tijd; maak muziek, dans, teken of leer iets nieuws)
  4. Tijd voor beweging (sport, wandelen, tuinieren)
  5. Tijd voor de natuur (bij voorkeur alleen; naar het bos, een stadspark, op het strand of struinen over de hei)
  6. Tijd voor jezelf (Te reflecteren, naar binnen te keren, te overdenken; bijvoorbeeld door yoga of meditatie. Maar ook tijd voor je persoonlijke verzorging valt hieronder)
  7. Tijd om te lanterfanten (lummelen, uit het raam staren)
  8. Tijd voor herstel (slaap, maar ook een korte pauze van 2 tot 30 minuten)

En vul nu eens in bij benadering hoeveel tijd je per categorie je hebt besteed. Overigens kan er overlap zijn; Sporten en werk kan ook tijd voor de ander zijn, tijd voor beweging kan ook in de natuur). Kijk nu eens naar je tijdsverdeling; de kans is groot dat één of meer categorieën geen tijd hebben gehad in de afgelopen week.

Heb je wel overal tijd ingevuld? Stemt dat tot tevredenheid of is er een categorie waar je meer tijd aan wilt besteden? Pak weer je agenda en blok direct deze categorie af in je agenda; kans is aanwezig dat je alsnog de tijd anders gaat invullen. Maak het een prioriteit; jij kunt het veranderen want je kunt de keuze maken om de tijd anders in te vullen.

Deze categorieën zijn niet zomaar opgeschreven. Alle acht zijn ze belangrijk en verdienen ze aandacht. Waarom? Nou, het is niet alleen tijd voor het onderwerp van die betreffende categorie. Het is voeding voor jou als mens. Voeding voor je hersenen, je verbinding met anderen, tijd voor je lijf, je geest en je ziel. O ja, je hebt het afgelopen half uur tijd aan jezelf besteed! Dat is toch maar mooi gelukt!