(Top)sporters weten het: na inspanning volgt ontspanning om te kunnen herstellen en zo weer een volgende inspanning te kunnen leveren. En dat geldt ook voor inspanningen die je levert op je werk! Je merkt het misschien wel als je naar een deadline toewerkt. Je moet iets afhebben voor 12 uur en dat lukt je; geconcentreerd, wetend wat je doet en zonder afgeleid te worden door de telefoon of een collega werk je toe naar het moment dat je klaar bent. En heb je die laatste punt getikt, op de verzendknop gedrukt van je mail of je doet een stap terug om het eindproduct te bewonderen dan weet je ‘ik heb het gefikst en nog goed ook.’ Grote kans dat je daarna opmerkt dat je rammelt van de honger, je moe bent of enigszins vierkante ogen hebt. Tijd voor herstel; een lekkere lunch, een vrije dag of een uurtje naar buiten. Het werken naar de deadline toe heeft ervoor gezorgd dat je lichaam met behulp van de nodige stresshormonen de energie had om je taak af te ronden.

Maar ook zonder grote deadlines is ontspanning na inspanning nodig om je lijf en geest te laten herstellen van de dagelijkse inspanning. Een nachtrust van 7 à 8 uur doet een mens goed. Gedurende de dag kleine herstelmomenten inplannen, kunnen ook heel goed helpen. Een paar tips op een rijtje;

  • Neem elk uur een korte pauze van je bureauwerk. Loop een rondje, haal even wat te drinken.
  • Staar af en toe eens uit het raam voor een paar minuten.
  • Doe op het toilet eens een ademhalingsoefening; adem twee minuten lang rustig in en uit.
  • Eet met focus. Ruik, proef, kauw en slik rustig elke hap door.
  • Loop eens via een andere route naar de trein of parkeer je auto eens 500 meter verder en kijk eens goed om je heen zodat je je omgeving echt ziet.

Er zijn natuurlijk nog meer herstelmomenten te bedenken. Doe iets wat bij jou past. En ervaar wat de korte herstelmomenten tijdens je dag jou opleveren. Bedenk wel dat je resultaat ervaart als je dit op een natuurlijke wijze kunt inpassen in je dag.

Denk je wel wat ondersteuning te kunnen gebruiken over jouw inspanning-ontspanningsbalans? Neem contact op en ik ga graag het gesprek met je aan.