Focus want multitasken bestaat niet!

Multitasken bestaat natuurlijk wel; volgens velen zijn het met name vrouwen die er goed in zouden zijn. De vraag is alleen welke taken je dan combineert en of het de kwaliteit van wat je dan doet ten goede komt.

Eerlijk is eerlijk; ik geloof er niet (meer) in. Ik ben overtuigd van de noodzaak om te focussen. En jawel hoor, ook ik kan meezingen met de radio terwijl ik een bekende route rijd. Of een maaltijd bereiden en aan mijn kinderen vragen hoe hun schooldag was. Maar ik heb wel eens een afslag gemist omdat een liedje op de radio me opeens volledig bij mijn strot greep (de eerste keer Roller Coaster van Danny Vera). En als ik een nieuw recept heb, luister ik niet echt naar wat iemand vertelt want ik heb mijn aandacht nodig bij wat ik moet doen.

Ook in het werk is focus belangrijk en helpt je beter presteren. Je af te sluiten van alle andere prikkels die er zijn. Een rapport moeten schrijven vraagt volledige aandacht. Net zoals de voorbereiding van je presentatie of het bilateraal met een medewerker. Meldingen van binnenkomende mails, een collega die een vraag stelt of de bliepjes van je telefoon omdat er een appje binnenkomt, leiden af. Zorg ervoor dat je je kunt focussen; je mist anders te veel. Alle prikkels die we vandaag ervaren door alles wat er om ons heen gebeurt, kan ertoe leiden dat we overprikkeld raken. Doe de dingen die je doet met aandacht; je werkt efficiënter, houdt tijd over en ervaart meer rust in je lijf.

Wat helpt?

  • Zet je telefoon eens een uurtje uit en concentreer je op dat rapport schrijven! Zoek een rustige werkplek op.
  • Laat mails niet opkomen in je computerscherm; blok momenten af dat je aandacht geeft aan die mails.
  • Neem de tijd om weg van je werkplek te eten. Eet met aandacht, loop een rondje buiten. Daarna kun je weer fris en vol energie aan het werk.
  • Heb niet het idee dat je overal gelijk op moet reageren (tenzij je brandweerman bent natuurlijk!). Denk eerst gerust even na voor je een reactie geeft. Dat zorgt er ook voor dat je minder uit emotie op zaken reageert. En dat je vervolgens tijd kwijt bent aan herstelwerkzaamheden.