Afgelopen week had ik contact met een mevrouw die mij ogenschijnlijk een simpele loopbaanvraag voorlegde; hoe zorg ik ervoor dat ik over 6 jaar gezond met pensioen kan? Want ik heb een baan waarin ik op routine draai maar niet meer de wens om van werkgever te veranderen.

Bewust bezig zijn met je loopbaan. Er zijn mensen die het doen en misschien ben je er wel één van. Eens stilstaan waarmee je zoveel uren in de week vult; geeft het voldoening? Krijg je er energie van en krijg je waardering ervoor terug? Als je naar je werk rijdt of je gaat thuis achter je bureau zitten, heb je er dan zin in? Word je regelmatig uitgedaagd om iets te doen wat je niet eerder hebt gedaan? En geeft dat een kick? Zoals Pipi Langkous al zei; Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan! Of breekt het angstzweet je uit en krijg je buikpijn? Of wordt je niet meer zo uitgedaagd en draai je op routine terwijl je wel meer wilt en kunt?

Terug naar die mevrouw; ik stelde haar een aantal vragen en uiteindelijk kwam er een ander verhaal naar voren. Mevrouw had een burn-out gehad en dat bleek het gevolg van jarenlange pesterijen op de werkvloer. Haar eerste vraag kwam voort uit de wens een nieuwe burn-out te voorkomen. Aan de situatie op het werk was niets veranderd; ze werkte nog steeds met dezelfde collega’s. Ook vertelde ze haar werk niet zo leuk te vinden; ze had meer in haar mars. Maar was er zorg over de mogelijke financiële gevolgen van een besluit om weg te gaan bij haar werkgever.

Signalen negeren die je tot nadenken zetten over je loopbaan is een keuze die je kunt maken. Je kunt ook besluiten door de pijn heen te gaan; te kiezen voor jezelf, ontdekken wat je waard bent en wilt zijn. Keuzes maken die wellicht niet makkelijk zijn (want onzekerheid) ervoor zorgen dat je uit een ongelukkige situatie stapt.

Die mevrouw denkt nu na over haar mogelijkheden en onderzoekt serieus de mogelijke gevolgen van een besluit. Het gesprek en mijn advies zorgde er toch voor dat ze de hemel zag opklaren. We hebben binnenkort een afspraak om haar vervolgstappen door te spreken.

Wil jij ook weten wat loopbaancoaching voor je kan doen? Bel of mail mij gerust. Een kennismaking is altijd vrijblijvend.