Sporten om fit te blijven. Gezond eten en een goede nachtrust. Bewegen in de buitenlucht. Het draagt allemaal bij aan een goede gezondheid. Aandacht voor een gezonde geest is voor de meeste mensen wat lastiger in te vullen. Je bloeddruk is eenvoudig te meten. Net als je conditie. Maar hoe meet je of je mentaal fit bent? Cijfers van TNO wijzen uit dat in 2020 1,2 miljoen Nederlanders te maken hadden met stress-en burn-outklachten. Een schrikbarend getal. Daarom; heb aandacht voor jouw mentale gezondheid. In dit blog deel ik de vijf tips die ik in de Week van de Stress (14 tot en met 18 november 2022) heb gegeven.

  1. Aandacht voor je ademhaling
  2. Wandel elke dag minimaal 20 minuten met aandacht
  3. Ontspan einde dag in de avond; muziek, lezen, yoga
  4. Herstelmomenten tijdens je werkdag.
  5. Een goede start van de dag

 

  1. Je ademhaling gaat geheel vanzelf. Je merkt dat bij schrik of bij een fysieke inspanning je ademhaling versnelt. Je zet dan je lijf even extra aan het werk. Om daarna weer terug te keren naar een ‘normale’ ademhaling. Als dit niet gebeurt, heb je dat zelf niet altijd in de gaten. Geef daarom aandacht aan je ademhaling omdat een normale ademhaling ontspant. Richt daarom 2 minuten lang je aandacht op je ademhaling. Adem in, houd vast en adem dan zo ver mogelijk uit. Bij een gezonde ademhaling haal je per minuut 6 tot 8 keer adem.
  2. Wandel elke dag minimaal 20 minuten met aandacht. Met aandacht is zonder afleiding door telefoon, focus op je zintuigen (wat hoor, zie en ruik je) en in een rustig tempo. Kun je wat hulp gebruiken? Download dan de ommetjes-app.
  3. Bouw je activiteiten af in de avond. Leg je telefoon weg, zet een muziekje op, lees nog wat en focus op de rituelen (uitkleden, tanden poetsen) die jij hebt voor het slapen gaan.
  4. Herstelmomenten tijden je (werk)dag. Geef gedurende de dag jezelf herstelmomenten. Éen minuut aandacht aan je ademhaling of naar buiten staren. Tien minuten pauze en genieten van een kop koffie/thee en aandacht voor hoe je lijf voelt. Een lunchpauze waarbij je geniet van je eten, even een frisse neus haalt buiten. Tot het werkelijk afsluiten van je werkdag. En ja, je hebt recht op onbereikbaarheid voor je baas!
  5. Start je dag zonder stress. Sta rustig op, neem de tijd voor de douche en richt je aandacht op het water over je lijf, eet met smaak, proef, kauw, slik. Laat niet de hond uit met de telefoon in de hand maar geniet van het vroege buitenzin en zet je zintuigen op scherp. En ja, ik weet, dat valt niet mee als je kinderen hebt die naar school moeten, een partner die nog even snel doorgeeft er niet te zijn bij het avondeten en het zoeken naar autosleutels / sjaal / lunchtrommel. Door toch voor jezelf een moment te creëren aan het begin van de dag, kan de stress minder hard toeslaan als het even tegenzit. Als je in de file komt, de trein vertraging heeft of je in een regenbui belandt zonder regenjas.

Wil je meer informatie over stressklachten? Kijk op de website van CSR naar de korte Youtube filmpjes. Heb je stressklachten en wil je begeleiding? Neem dan contact met mij op via het contactformulier.