Wandelen

“We moeten veel meer wandelen. Het is goed voor lichaam en geest.” Dat betoogt de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara. Hij is verbonden als hoogleraar experimenteel breinonderzoek aan het Trinity College in Dublin.

Voor mij is het een bevestiging van iets wat ik al langer zo zag, maar nu ook wetenschappelijk bewezen is. Wandelen, zo tonen onderzoeken aan, laat onze cognitieve vermogens enorm toenemen. O’Mara noemt het mindwandering: onze geest de vrije loop laten waardoor we gedachten, gevoelens en herinneringen in een nieuwe contact plaatsen. Lopen zorgt er ook voor dat we endorfine aanmaken wat ons gevoel van welbevinden en gelukt vergroot.

In mijn coaching las ik met regelmaat een coachsessie in. En bij voorkeur in een bos op park. Ik vind het dan ook erg fijn zowel het Maximapark in Utrecht naast de deur te hebben liggen, maar rijd ook wel eens naar bijvoorbeeld Amelisweerd. Het geeft mijn cliënt meer de ruimte om vrijuit te spreken over die zaken die als lastig worden ervaren. We zitten immers niet tegenover elkaar maar lopen naast elkaar. En al wandelend, lijken antwoorden met regelmaat dichterbij. Geeft de ruimte om ons heen, ook de ruimte om een ander antwoord te vinden dan het standaard antwoord dat iemand zichzelf altijd al gaf. Zien we samen de zaken net even anders dan in de gangbare setting van een spreekkamer.

Wandelen is echter altijd goed: niet alleen wanneer je met een vraagstuk zit. Feit is dat we minder wandelen dan voorheen: onze kantoorbanen limiteren onze stappen per dag enorm. En wetende dat het goed is voor ons brein, geeft misschien wel net even dat zetje om meer alert te zijn op beweging. Dus, loop tijdens de lunch een rondje, maak tijdens een bilateraal overleg een rondje, loop naar het station, of parkeer de auto een kilometer verderop zodat je net even dat kwartiertje hebt voor een overdenking. Al snel merk je dat het je goed doet!

Wil je toch meer weten over coaching waarbij we één of meer wandelsessies inplannen? Stuur me een berichtje via LinkedIn of neem contact met mij op via mijn website: www.burobalance.org